Görme Kusurları

Akıllı Telefonlar Gözümüze Ne Kadar Zarar Veriyor

Akıllı Telefonlar Gözümüze Ne Kadar Zarar Veriyor Ve Nasıl Korunmamız Gerekiyor:

Son zamanlarda yaptığım bilimsel araştırmalarımda sadece sosyal medyada 3-4 saat geçirdiğimizi düşünürsek eğer bu süreler içerisinde akıllı telefonlar olsun bilgisayar ekranlarında bile göze büyük zarar verebildiği gibi akıllı telefonların ekranları daha zararlı olduğu büyük araştırmalarım sonucunda öğrenmeye başladım.

Akıllı_Telefonlar_Gözümüze_Ne_Kadar_Zarar_Veriyor

Telefon ekranları (akıllı telefon) daha küçük ekranları sebebiyle miyopiye davetiye çıkarmakta olup; uzun süreli yakın bakma, fokuslanma sebebiyle göz ağrısı ve kas spazmlarına neden olduğunu söyleyen göz doktorlarından aldığım bilgileri sizinle paylaşacağım.

Londra’daki Focus Clinics kurucusu göz doktoru David Allamby, 1997’de ilk akıllı telefon piyasaya sürüldüğünden bu yana miyop göz bozukluğuna sahip olan kişilerin sayısının %35 oranında artırdığını söylüyor. Daha önceki dönemlerde miyopilik göz bozukluğu 20 yaş civarlarında durduğu yada yavaşladığını söyleyen doktorlar şimdilerde 35’li yaşlarında bile göz numaralarının ilerlediğini söylüyor göz doktorları. Bunun sebebi olarak araştırmalarım sonucu akıllı telefonları öne sürüyorlar.

Özellikle erken çocukluk dönemlerinde uzun süreli akıllı telefon kullanmak erken miyopilik oluşturmaya ve hızlı ilerlemelere neden olmaktadır. Bu nedenle teknolojik gelişmede akıllı telefonlar ıpad tablet ve gibi tamamen uzaklaşamayacağımız daha yararlı kullanmak gerektiğini çocuklarımıza öğretilmelidir. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı doğru ama sağlığımızı da tehdit ettiği gözden kaçırılmamalıdır. Bundan dolayı uzun süre akıllı cep telefonlarına ipad tablet gibi cihazlara belirli bir süre baktıktan sonra mümkünse arada bir gözlerimizi dinlendirelim. Ve eğer mümkünse olduğunca daha büyük ekranlı tablet ıpad? ve cep telefonu kullanılmalı.

Ayrıca uzun süreli parlak ekran:

içeren akıllı telefon ıpad, tablet kullanımlarımızda göz yaptığı ve göz kuruluğuda bozukluklarının artmasına ve özelliklede lens kullanan bireylerdede belirgin lens tolerans bozulmalarına sebep olduğunu söyleyen göz hekimleri var. Bu konuda da lens üreten firmalarının günümüz teknolojisine uygun lens üretim çalışmaları var ama yine de göz kuruluğuna dikkat etmek gerekli lenste hava ve su devirdaimi biraz daha engellediği için lens kullananların biraz daha dikkatli kullanmaları gerekli. Eğer mümkünse antirefle camlı gözlük kullanmanın bu zararlı ışıkları kırmada büyük yarar sağlayacağını söylediler.

Ayrıca omuzlarımızın ve boyun kaslarımızın gerildiğini, gözlerimizin normalden çok daha fazla yorulduğunu; bu yorulmanın ise omuzlarımız ve sırt ağrılarımızın, göz kuruluğu ve bulanık görme semptomlarını da beraber getirdiğini söyleyen göz hekimleri var.

 

 

 

Akıllı_Telefonlar_Gözümüze_Ne_Kadar_Zarar_Verir

Doktorlar tüm bu hadiselerin “Bilgisayar Görme Semptomu” olarak adlandırıldığını ifade ediyorlar, yeni gelişen teknolojiler ve uygulamalarla ipad tablet ve mobil cihazların ortaya çıkardığı semptomların en aza seviyeye indirgendiği hedeflense de baş dönmesi ve uyku düzeninde bozulmalar gibi daha pek çok rahatsızlıklar verebilir. Her zaman araştırmalarıma bu cihazlar nedeniyle hayatı kolaylaştırmak için kullanılan cep telefonları ve akıllı telefon ipad tablet gibi cihazların aşırı kullanımının sağlığı da tehlikeye soktuğunuda söylediler. Benzer tehlikenin çocuklar için de söz konusu olduğunuda gözden kaçırmamak lazım.

Bu problemlere çözümün olarak:

Gözlerimizi dinlendirmek gerekli düzenli aralar vermek lazım mesela “30-20-30” kuralı uygulamak çok yararımıza olacağını söyleyen hocalar var. İhtiyaç haline gelen akıllı telefen ipad tablet gibi cihazların sık kullanıldığı zamanlarda; en azından her 30 dakikada bir, 20 saniye süreyle 30 metre kadar uzaktaki bir objeye bakmanın faydalı olacağını söylüyorlar.

Bu şekilde gözlerimizi dinlendirme fırsatı sağlandığını söyleniyor gerçekten de denendiğinde siz de fark edeceksiniz. Sürekli olarak bu tavsiyeyi bu kural uygulanırsa, akıllı telefon ıpad tablet gibi cihazlardan kaynaklanan rahatsızlıklardan biraz daha aza ineceğini vurguladılar.

Akıllı_cihazların_Gözümüze_Ne_Kadar_Zarar_Veriyor

Gün boyunca akıllı telefonları, cep telefonları, bilgisayar, televizyon, tablet ve daha bir çok cihazın ekranına bakılıyor. Bu ekranların gözümüze verdiği zararları düşündüğümüz zaman bunun çok da iyi bir alışkanlık olmadığını göreceksiniz. Uzun süre ekrana bakmak gözlerimize verdiği zararlara karşı neler yapılabilir?

Göz kapaklarımız gözlerimiz için hayati bir görev taşır. Göz kırpma sayımızın azalması demek; gözlerimizin kendisini temizleyememesi demek, yenileyememesi ve nemlendirememesi demektir. Göz kırpma sayımızın azalması göz kuruluğu başta olmak üzere birçok sorunu da beraber demektir. Bunlardan en önemli olanı da gözlerde yorgunluktur. Sürekli olarak ekrana bakmak algımızı da bozuyor.

Hislerimiz ve tepkilerimiz de azalır.

Sürekli ekrana bakmak hislerimizi ve tepkilerimizde de büyük hasara yol açar. Bunlara ilave olarak da uzaklık ve yakınlık algımızda bozulur.

Peki “Ne yapmalıyız” soruma aldığım cevapların en önemlisi şu oldu :

Eğer akıllı telefonunuzun ekranına bakmakta sıkıntı yaşıyorsanız yazıları büyütmeye özen göstermek gerekli. Yazılar küçükse ve siz de sürekli yakından bakmaya çalışıyorsanız gözlerinizde ağrı olacak, vücudunuzdada yorgunluk ve başınızda da ağrı meydana gelebilir. Bunun yanında renk kontrastını da arttırın. Yukarıda da bahsettiğim gibi gözleri kırpmak hayati bir önem taşıyor. Ekrana bakarken belirli aralıklarla mutlaka gözlerinizi kırpmaya çok özen gösterin. Bu, gözlerdeki kuruluğu mutlaka azaltacaktır. Eğer buna rağmen gözlerinizin kuruluğu geçmiyorsa, bunun yanı sıra, ekranınızı çok fazla parlatmayın bu da baş ağrısına sebebiyet verecektir. Bundan dolayı ekranınızın parlaklığını kısmanız baş ağrısı gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

Size önerdiğim “30-20-30” kuralını mutlaka ama mutlaka uygulayın.

Uzun süre boyunca aynı mesafedeki bir ekrana bakmak gözlerin işlevini yerine getirmesinde büyük engel olacaktır. Gözlerde yönlendirici ve odaklanmalara yardımcı olan kaslar var. Bu kaslarımız sürekli olarak aynı hareketi yaptığı zaman tam olarak çalışmazlar. Bu yüzden 30 dakika ekranlara baktıktan sonra, 20 metre uzaklıkta bulunan bir şeye 30-40 saniye bakmamız göz kaslarımızı tekrardan çalışmasında büyük yardımcı olacak. Akıllı telefonlara bakarken kesinlikle boynumuzu dik tutmamız gerekli. Eğer ki boynumuzu dik değilde eğik bir şekilde uzun süre ekrana bu şekilde bakarsak boyun sağlığınıza çok ciddi bir şekilde etki eder. Eğer ki kısa aralıklar ile çok fazla ekrana bakıyorsanız? ekrana bakarken kafanızı kaldırın ve etrafa bakın ki bu göz irisinizin ekrana yoğunlaşmamasını sağlar.

Sizlere son bir önerim daha olsun:

Akıllı_cihazların_Gözümüze_Ne_Kadar_Zarar_Veriyor

Boşuna dememiş ecdad “Azı karar, çoğu zarar” diye. Bir şeyi abarttığımızda tabi ki bunun zararını görebiliriz. Tavsiyem telefon ekranlarında bulunan rgb yani kırmızı-yeşil ve en önemlisi mavi ışık olarak adlandırılan ışınlar yayılmakta. Bu ışınlar ekranda ki bütün renkleri ve ekranın bütün yapısında grafiksel gösterimler için sürekli yüksek dalga boyları ve frekanslarda ışın yayıyorlar. Biz de bu ekranlara baktığımızda bu frekanstaki ışınlara maruz kalıyoruz. Sürekli telefona bakıyorsak eğer genellikle son çıkan akıllı telefon modellerine eklenen özellik olan “mavi ışık filtresi” özelliğini aktif etmenizi öneriyoruz . Ayarlar kısmından mavi ışık filtresine alarlamanız yeterlidir olacaktır. Mavi ışık filtresi özelliği rgb dalga boylarını ve frekansları çok büyük bir oranda filtreleyecektir ve gözlerinizi kesinlikle daha az yoracaktır. Benden şimdilik bu kadar eğer yeni gelişmeler vs olursa araştırmalarımda bu ve buna benzer konularda mutlaka yazmaya devam edeceğim, bizi takip eedin yada buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Yaset Sezer 
SEZER OPTİK

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle