Genel Görme Kusurları

ASTİGMATİZMA

Gözünüze Göz Atın

ASTİGMATİZMA

Astigmatizma.

Astigmatizma, bir kişinin kornea şeklindeki düzensizliklerin neden olduğu bir tür kırılma hatasıdır. Durum bir göz hastalığı veya göz sağlığı sorunu değildir. Bu durumda, göz ışığı retinaya eşit olarak odaklayamaz ve bu da bulanık veya bozuk görmeye yol açar. Doğum sırasında mevcut olabilir veya hayatta yavaş yavaş gelişebilir.

Basitçe söylemek gerekirse, Astigmatizma gözün ışığı nasıl odakladığıyla ilgili bir sorundur.

Astigmatizma genellikle miyopi (yakın görüşlülük) veya hipermetrop (ileri görüşlülük) ile ortaya çıkan ve basit bir göz muayenesi ile kolayca teşhis edilebilen yaygın bir göz rahatsızlığıdır .

Astigmatizma belirtileri arasında bulanıktüm mesafelerde görme veya bir dereceye kadar görme bozulması. Astigmatizma ayrıca baş dönmesi, göz yorgunluğu, baş ağrısı, şaşılık ve göz tahrişine neden olabilir.

Astigmatizme ne sebep olur?

Astigmatizma genellikle düzensiz şekilli bir korneadan kaynaklanır. Simetrik olarak yuvarlak bir top şekline sahip kornea yerine, daha çok bir yumurta gibi şekillenir, bir tarafı (meridyenler) ona dik olan taraftan önemli ölçüde daha kavislidir.

(Meridyenlerin ne olduğunu anlamak için, gözün önünü bir saatin yüzü gibi düşünün. 12 ve 6’yı bağlayan bir çizgi bir meridyendir; 3 ve 9’u bağlayan bir çizgi başka bir şeydir.)

Astigmatizmi olan bir gözün en dik ve en düz meridyenlerine ana meridyenler denir.

Bazı durumlarda, sorun göz içindeki lensin şeklinin bozulmasından kaynaklanır. Buna daha yaygın kornea astigmatizminden ayırt etmek için lentiküler astigmatizma denir.

3 TİP ASTİGMATİZMA TÜRÜ VARDIR:

Üç temel astigmatizma

1-MİYOP ASTİGMAT

Gözün ana meridyenlerinden biri veya her ikisi de yakın görüştedir. (Her iki meridyen de yakını görürse, farklı derecelerde miyopiktirler.)

2-HİPERMETROP ASTİGMAT

Bir veya iki ana meridyen ileri görüşlüdür. (Her ikisi de ileri görüşlüyse, farklı derecelerde hipermetropturlar.)

3-KARIŞIK ASTİGMATİZMA

Astigmatizma ayrıca düzenli veya düzensiz olarak da sınıflandırılır. Düzenli astigmatizmde, ana meridyenler 90 derecedir (birbirlerine dik). Düzensiz astigmatizmde, ana meridyenler dik değildir.

Çoğu için, durum gözün ön yüzeyine oval bir şekil veren düzenli korneal astigmatizmdir.

Düzensiz astigmatizma, korneada skarlaşmaya neden olan bir göz yaralanmasından, belirli göz cerrahisi türlerinden  veya korneanın kademeli olarak incelmesine neden olan bir hastalık olan keratokonustan kaynaklanabilir .

ÇOCUKLARDA ASTİGMATİZMA

Bebeklerin astigmatizm ile doğması yaygındır, ancak genellikle çocuğun hayatının ilk yılında veya daha sonra temizlenir. Astigmatı olan çocukların yüzdesi 5-9 yaşına ulaştıkça önemli ölçüde azalmaktadır.

Çoğu çocuk göz astigmatizminden daha büyük olsa da, miyopi veya hipermetrop ile mücadele eden çocuklarda ortaya çıkması daha olasıdır. Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda hafif ila şiddetli astigmatizma gözlüklerle (veya yeterince yaşlılarsa kontakt lenslerle) tedavi edilebilir.

Bebeklerin astigmatizmlerini tedavi etmek için gözlük takmaları gerekmez, çünkü bir sorun haline gelmeden önce büyüyebilirler.

Düzeltilmemiş astigmatizma nedeniyle okuldaki görme problemlerinden kaçınmak için çocuğunuza bir göz muayenesi planlamak önemlidir.

ASTİGMATİZMA TESTLERİ

Astigmatizma rutin bir göz muayenesinde, yakın görüşlülük ve uzak görüşlülüğün tespiti için kullanılan aynı araç ve tekniklerle tespit edilir.

Sizin  göz doktoru  el ışık ve gözünüzün arasındaki lensler bir dizi tanıtım yaparken göz içine ışık tutarak sahip durumun miktarını tahmin edebilirsiniz. Bu teste retinoskopi denir.

ASTİGMATİZM NASIL DÜZELTİLİR?

Astigmatizmayı düzeltme seçenekleri genellikle gözlük , kontakt lens veya refraktif cerrahi ile düzeltilebilir.

Refraktif cerrahi daha az yaygın astigmatizma tedavi seçeneklerinden biridir, ancak gözlerinizin şeklini değiştiren bir lazer prosedürü olduğundan, çoğu lazer ameliyatıyla ilişkili risklerle birlikte gelir.

Astigmatizma mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tanı konulduktan sonra, astigmatizma zaman içinde dalgalanabileceğinden, reçetelerin değiştirilmesini gerektirdiğinden, bir göz doktoruna düzenli ziyaretler gereklidir.

Hermoda Gözlük

Yaset SEZER

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle