Göz ile İlgili İlginç Bilgiler: İnsan vücudunun her bir kısmı kusursuzlukla planlanıp işlev gösteren bir niteliğe sahiptir. Diğer organların arasından gözler sahip olduğu çeşitli ilginç hususlar sayesinde sıyrılır.
Duyu Organı Olan Göz Nedir?
Gözler beş duyu organı arasında yer alan en önemli organdır. Gözlerde yer alan görme sinirleri sayesinde nesnelerin biçimi beyne ulaşır. Göze yansıyan ışık sayesinde beyin bu cisimleri çözümler ve görüntü netleşir. Sinir hücreleri sayesinde cisimler 3 boyutlu ve renkli bir şekilde algılanır.
Görme organı gözler 2.5 cm çapında bir büyüklüğe sahiptir. Şekil olarak küreye benzer. Göz çukuruna ise orbita adı verilir. Gözler bu çukurun içerisinde yer alır. Göze bağlı kaslar sayesinde görüş açısı dahilinde gözler aşağı, yukarı, sağ ve sola doğru dönebilir. Gözün beyaz kısmındaki tabakaya sklera adı verilir. Burada yer alan korneanın içerisi damarlar ile örülüdür. Söz konusu damardan oluşan tabakaya koroid ismi verilir. Kornea ise saydam görünüşlü ve yassı şekilde olan bir tabakadır.
Gözün renkli olan kısmı iris 3 bölümden oluşan bir yapıya sahiptir. Eisim, kerpus ve kerpus silyare isimli kısımlar irisin bölümlerine verilen adlardır. Etrafını irisin sardığı siyah noktaya ise pupilla adı verilir. Pupillanın ardında da göz merceği yer alır. Lensin yerleştirildiği kısım burasıdır.
Vücutta yer alan 2 adet göz bulunması sayesinde cisimler üç boyutlu olarak görülür. İki gözde yer alan kör noktalar sayesinde de derinlik algısı yaratılmış olur.
Göz Hakkındaki İlginç Bilgiler Nelerdir?
1. Göz rengi zaman içerisinde değişebilir: İnsan gözünün bir parçası olan iriste çeşitli renklerde pigmentler bulunur. Göz renginden bağımsız olarak iris içerisinde her koşulda mavi ve yeşil renkli pigmentler yer alır. Söz konusu pigmentler nedeniyle de bulunan ortamdaki ışığın yoğunluğu ve rengine bağlı olarak açık renkli gözlere sahip olan kişilerde renk değişimleri gözlenebilir. Güneşli havalarda bal rengi ve ela renkte gözlere rastlanması olağan bir durumdur.
2. Mavi renk göze sahip olan kişiler ortak bir ataya sahip olabilir: Günümüzden yaklaşık olarak 6.000 veya 10.000 yıl kadar önce yeryüzünde ilk mavi göz rengine sahip olan insanın yaşadığı bilinmektedir. Bu zaman dilimine kadar bilindiği üzere yaşayan tüm insanlar kahverengi gözlere sahiptir. Bu sebeple bir kişinin göz rengi mavi renkteyse dünyada yaşayan diğer mavi göz rengine sahip kişiler ile ortak bir ataya sahip olabilir.
3. Gözlerde ışığa duyarlı olan 107 milyon adet hücre yer alır: Gözlerde yer alan hücrelerin yaklaşık olarak 10’da 1’inden azı ile renkler algılanır. 7 milyon adet koni hücresi sayesinde cisimlerin renkleri görülür. 100 milyon adet çubuk hücre sayesinde de siyah ve beyaz renkler birbirinden ayırt edilir.
4. Normal görüş değeri 20/20 düzeyindedir: Görme kabiliyeti çoğunlukla kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Göz muayenesi sırasında bir kişinin tabelada yer alan harfleri 6 metrelik yani 20 feet mesafesinden okuması talep edilir.
5. Ters görmeye yarayan bir gözlük ile bakıldığında beyin tarafından ters görüntü otomatik olarak düzeltilir: Cisimler ters durumda görünüyor olabilir. Bu durumda beyin uyum sağlama yetisi sayesinde gerçekten cisimler o şekilde durmuyormuş gibi görünmeye başlar.
6. Bir insan yılda 5.2 milyon defa gözünü kırpar: en hızlı çalışan göz kasıdır. Bir insan dakikada 17 kez, günde 14.280 kez gözünü kırpar.
7. Göz kası en hızlı olan kastır: Vücutta çok sayıda ve çok farklı işlevlere hizmet edecek şekilde kas mevcuttur. Ancak bunların arasında en hızlı işlev gösteren göz kasıdır. Göz kasları sayesinde göz kırma 100 veya 150 milisaniye içerisinde göz kırma gerçekleşir. Bir kişi 1 saniyede 5 defa gözünü kırpabilir.
8. Kişi yaşlandıkça okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır: İnsanların tamamına yakını 43 ve 50 yaş aralığında okuma gözlüğü takmaya başlar. Bunun sebebi ise göz lenslerinin yaşlandıkça odaklanamamasıdır.
9. Göz lensi kameranın lensinden daha hızlıdır: Göz lensi göz bebeğinin arkasında yer alır. Göz lensi sayesinde göz cisimlere odaklanır. Her bir cisme baktıkça saniyeler içerisinde göz lensi sürekli olarak odaklanır. Bu kadar süratli ve sık aralıklarla bir kameranın odaklanması mümkün değildir.
10. Göz kırpmak sayısız yarar sağlayan bir göz işlevidir: Göz kırpma sayesinde gözler temizlenir. Göz yaşı gözün tamamına yayılır. Gözyaşı ile gözler nemlendirilir, göz kuruluğu önlenir ve anti bakteriyel unsurlar sayesinde göz enfeksiyonlara karşı korunmuş olur.
11. Yaşlanınca herkeste katarakt meydana gelir: Yaşlanmayla birlikte katarakt olağan bir süreç halinde görülür. Ortalama olarak 70 yaşına gelen her kişide katarakt görülebilir.
12. Göz muayenesi sırasında şeker hastalığı teşhis edilir: Tip 2 türünde şeker hastalığına sahip olan kişilerde çoğunlukla hastalığa dair belirtiler ortaya çıkmaz. Bu hastalığa bağlı olarak gözün arkasındaki küçük damarlarda kanama olur. Bu kanamalar sayesinde de göz muayenesinde tip 2 diyabet hastalığı teşhis edilir.
13. Kör noktaya uyum sağlamak oldukça kolaydır: Glokom gibi çeşitli rahatsızlıklar yüzünden kör noktalar ortaya çıkabilir. Ters duran cisimlere alışan beyin aynı şekilde bu kör noktaları da algılayarak doldurur ve net bir şekilde görmeyi sağlar.
14. Bulanık görmenin nedeni gözler değildir: Görme sinirlerinin beyinde çözümlenmesi sayesinde bir kişi görebilir. Bulanık veya net görememe durumunun sebebi gözler değil beyindeki görme korteksinde yaşanan sıkıntılardır.
15. İnsanlar ve köpek balıkları benzer yapıda göze sahiptir: Köpek balıklarında bulunan kornealar insan korneasına oldukça benzer bir yapıya sahiptir. Bu yüzden göz nakil ameliyatlarında köpek balığı korneası kullanılmaktadır.
16. Gözde sayısız işlev gösteren kısım bulunur: Yapılan bilimsel tetkiklere göre bir gözde toplam 2 milyon adet çalışan unsur bulunur.
17. Heterokrom: Bazı kişilerde doğuştan olarak iki gözde farklı renge sahip olur. Bu duruma heterokrom adı verilir.
18. Gözler en hızlı iyileşen organlar arasında yer alır: Uygulanan doğru tedavi ile hasta bir göz 48 saat içerisinde tamamen iyileşebilir. Kornea yırtığının iyileşmesi de bu süre dilimine dahildir.
19. Gözün ağırlığı ve ölçüsü: Bir göz küresi 7 gram ağırlığa ve 2.25 cm’lik bir çağ uzunluğuna sahiptir.
20. Kuruluğa karşı gözler sulanır: Gözyaşı içerisinde yağ, mukus ve su bulunur. Söz konusu unsurların oranında yetersizlik görülürse gözlerde kuruluk oluşur. Kuruluğun engellenmesi için gözler daha fazla gözyaşı üretir.
21. Göz küresi nakli imkansızdır: Göz ve beyin arasındaki iletimi sağlayan görme sinirleri oldukça hassastır. Bu yüzden göz küresi nakli henüz başarılamamıştır.
22. Yeni doğan bebekte gözyaşı üretilmez: Yeni doğan bebekler bağırarak ağlar. Ancak bu ağlama sırasında göz yaşı üretilmez. Bir bebek 13 haftalık olana kadar gözyaşı üretemez.
Daha detaylı bilgi işin
Eğitimli ve uzman optisyen kadrosu sayesinde her türlü gözlük ve lens ihtiyaçlarınız için güvenle Sezer Optik’ten destek alabilirsiniz.