Kontakt Lens Kullanımı, Zararları ve Öneriler
Tahmin ettiğiniz gibi en başında lensin kullanımı sırasında temizliğine çok önem göstermek gereklidir. Günlük kullanımı tercih etmek ve gözlerimizi steril ederek dinlendirmek gerekmektedir. Ellerimizi lense dokunmadan önce iyice yıkamalı ve temizlemeliyiz. Aksi durumda lensin üzerine yapışan toz ve kir birikintileri gözler ile temas ettiğinde, mikroba ve enfeksiyona dönüşerek akıl almaz zararlara yol açabilir.
Bunlar toplum içerisinde lens kullanımı açısından bilinen yaygın kurallardır.
Bir de en önemli unsurlardan biri olarak gözün yapısal durumu düşünülmelidir. Gözlerimizin yapısal olarak şeffaf kısmından damar bulunmamaktadır. Ve korneanın sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürebilmesi için, gözyaşı ve nemine ihtiyaç vardır. Ancak lensin hatalı ve yanlış kullanımı sırasında, oksijen dolaşımı ve gözyaşı kanalları tıkanarak gözlerimizin, beynimize oksijensiz kaldığı iletisini göndermesini sağlar. Bu durum kontakt lens kullanımı açısından oldukça tehlikelidir. Yeterli oksijeni alamayan kornea gözün şeffaf kısımlarının üzerinde kısa sürede kan damarları meydana gelmesine sebep olur. Ve müdahale edilmediği durumlarda görme kaybına kadar ciddi boyutlara varabilir.
Kontakt lensin zararlarına maruz kalmak özenli lens kullananları da yakalayabilir.
Örneğin; göz kuruluğu olan, alerjik reaksiyona karşı zayıf bünyesi olanlar, rüzgarlı ve tozlu ortamlarda çalışan kişilerin kontakt lens kullanımını tercih etmemeleri gerekir. Yaptığımız araştırmalarda öğrendiğimiz, lensin zararları hakkında bir örneğimiz var sizinle paylaşmak istediğimiz. ABD ‘de Hyde adında genç bir kız lensinde meydana gelen bir parazitin korneasını yemesi sonucunda neredeyse tek gözünü kaybedecekti. Tek gözünde oluşan problemlerin, bulanık görme sıkıntısına yol açması ile doktora başvurduğunda, doktorlar gözünde ‘akantamoba‘ isimli bir enfeksiyona rastlamıştır. Aynı zamanda bu parazit bir kornea iltihabıdır. Tedavisi ise belkide aylar sürecek.
Lens numarası çeşitli özellikler içermektedir. Kornea çapı ve eğriliği lens üzerinde oldukça etkili olan parametrelerdir.
Ayrıca internet siparişi ile temin edilen lenslerin kullanımında sahtelik ve denetimsizlik nedeniyle oldukça sık olarak sorunlar ile karşılaşıla bilinmekte ve bu durum göz sağlığını oldukça olumsuz etkilemektedir. Sizde güvenli ve hesaplı alışverişin adresi olan Hermoda gözlük (sezer optik) mağazalarından veya www.hermodagozluk.com adresinden iletişime geçip lenslerinizi güvenle alabilirsiniz. Doktor kontrolü ile belirlenen lens, özellikleri ile uygun lens seçimleri yapılmalı ve lens kullanım kurallarına uymalarıdır. Kontakt lens kullanımından daha fazla yarar sağlamak ve daha uzun ve konforlu kullanım için mutlaka bir göz hekimine başvurulmalı ve o şekilde alınmalı devam edilmeli. Sonuç olarak, kontakt lens zararları hakkında bilinçlenmeli ve sonrasında kullanıma başlamalıyız.
SON OLARAK ÖNERİLERİMİZ
- Doktor kontrolü ve reçetesi olmadan kontakt lens kullanmayınız.
- Eğer göz kuruluğu ve probleminiz varsa ve gözyaşı miktarınız azsa kesinlikle kontakt lens kullanmayınız; zira daha ciddi problemlere yol açabilir.
- Göz tansiyonu vs. gibi göz sorunlarınız varsa lens kullanmayınız.
- Lenslerinizi sürelerinden fazla kullanmayınız.
- Günlük lensleri bir günden fazla, aylık lensleri ise bir aydan fazla kullanmayınız.
- Günde en fazla 10-11 saat lens kullanın.
- Eğer gözünüzde yanma, batma, kaşıntı ve aşırı sulanma varsa lensi mutlaka çıkarınız. Lensi ters takmış olabilirsiniz veya lensin üzerinde yabancı cisim bulunabilir.
- Kontakt lens kullandığımız zamanlarda dumanlı ve tozlu ortamlarda kalmamaya ve yüzme dalış gibi gözü direkt etkileyebilecek aktivitelerde bulunmamaya özen gösteriniz.
- Bahar aylarında ortaya çıkan polenler de lensinize ve dolayısıyla gözünüze zarar verebilmektedir dikkatli olun.
- Sıcak nemsiz ve kuru havalarda; bilgisayar ekranı karşısında aşırı klimalı ortamda kitap okurken ya da ders çalışırken, yani gözlerimizi fazla kırpacağımız durumlarda lens kullanmamaya özen gösterin.
- Ellerinizi iyice yıkamadan lensi takıp çıkartmayın. Lensi her çıkarıp kutusuna koyacağınız zaman solüsyonu değiştiriniz. Aksi takdirde lensi taktığınız zaman batma ve yanma hissi olabilir.
- Sağlıklı Günler Dileriz.
Optisyen
Yaset Sezer