Kornea Ülseri Nedir? Diğer adı ülseratif keratit olan kornea ülseri, kornea üzerinde oluşan açık bir yaradır ve erken tedavi edilmezse çok ciddi sorunlar yaşanabilir. Gözde ciddi hasar bırakabilen bu hastalık ilerlediği takdirde körlüğe dahi neden olabilir. Göz kızarıklığı, gözde ağrı, görmede bulanıklık, ışığı aşırı duyarlılık, tahriş, yabancı cisim hissi, göz kapağında şişme gibi belirtileri olan kornea ülseri yeterince büyükse eğer, çıplak gözle, iris üzerinde beyaz bir nokta şeklinde de görülebilir. Daha çok sıcak iklimli bölgelerde, tarımla uğraşan kişilerde görülür. A vitamini eksikliği bu hastalığı tetikleyen en önemli faktörlerden bir tanesidir.
Kornea Ülseri Sebepleri
Bakteriyel Enfeksiyonlar: Bakteriyel enfeksiyonlar, kornea ülserinin oluşumunda en yaygın nedenlerden bir tanesidir. Kontakt lens kullananlar özellikle geceleri lenslerini çıkarmadan uyurlarsa, bu tür enfeksiyonlara karşı duyarlı hale gelirler. Lens ile kornea arasında sürekli bir temas oluşması, korneanın giderek aşınmasına sebebiyet verebilir. Lensler çıkartıldığında da bakteriler, aşınan bölge üzerinde ülsere yol açabilirler. Lensin kirli olması ve uzun süre çıkartılmaması da ülser oluşma riskini önemli ölçüde arttırır.
Mantar Enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonu sebebiyle oluşan kornea iltihabı zaman içerisinde ülsere yol açar ve erken tedavi edilmezse açık yara izi bırakır, hatta kısmi görme kaybına kadar ilerleyebilir. Mantar enfeksiyonlarının oluşumunun bir sebebi de steroid içeren göz damlalarının aşırı kullanımıdır.
Kuru Göz Sendromu: Göz yaşı, gözün temizlenmesinde oldukça önemli bir rol üstlenir, Mikroplarla savaşır ve gözü sürekli yağlandırarak aşınma ihtimalini en aza indirger. Göz kuruluğu olan kişilerde göz yaşı eksikliğinden kaynaklı kornea ülseri oluşma riski de fazladır.
Kornea ülserine yol açabilecek diğer nedenler ise; viral enfeksiyonlar paraziter enfeksiyonlar, göz yaralanmaları ve göz kapağı bozukluklarıdır.
Kornea Ülseri Teşhisi
Kornea ülserini teşhis etmek için göz doktorları, floresein (fluorescein) adlı özel bir boya kullanırlar. Bu boyanın göze damlatılmasıyla birlikte göz, biyomikroskop adlı özel bir mikroskopta incelenir. Buna ek olarak doktorunuz, kornea ülserinin enfeksiyondan kaynaklandığını düşünüyorsa, ufak bir doku örneği alabilir. Bu doku örneği daha sonrasında incelenerek, içerisinde virüs, mantar ya da bakteri olup olmadığı teşhis edilir.
Kornea Ülseri Tedavisi
– Antibiyotik (Bakteriyel enfeksiyon tedavisinde kullanılır)
– Antiviral İlaçlar (Viral enfeksiyon tedavisinde kullanılır)
– Antifungal İlaçlar (Fungal enfeksiyon tedavisinde kullanılır)
– Ağrı Kesiciler
– Duruma Bağlı Olarak Steroidler
İlaçlar: Antibiyotikler, antifungal ya da antiviral ilaçlar, kornea ülseri tedavisinde ilk başvurulan yöntemdir. Ülsere sebep olan enfeksiyon azaltıldığında ya da en aza indirgendiğinde şişmeyi azaltmak ve skar oluşumunun önüne geçmek için steroid ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Kornea ülserinin tedavisinde kullanılan sterodlerin bazıları enfeksiyonu daha da kötüleştirdiği için mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak doktorunuz, ağrıyı azaltması için ağrı kesici ilaçlar verebilir.
Ameliyat: Kornea ülseri, ilaçla tedavi edilemeyecek noktaya geldiyse, görüş kaybı yaşamamak için kornea nakli yapılması gerekebilir. Kornea nakli ameliyatında görme yetisini kaybetmemek veya kaybedilen görüş yetisini geri kazanmak için hasarlı olan kornea çıkartılır ve donörden alınan kornea dokusu yerine konulur. Kornea nakli her ne kadar güvenilir bir işlem olsa da he cerrahi operasyon gibi riskler barındırır. Ameliyattan sonra donörden alınan kornea dokusu örneği vücut tarafından reddedilebilir. Ayrıca glokom gelişimi, katarakt, göz enfeksiyonu, kornea şişmesi ve göz enfeksiyonu gibi problemlerle karşılaşılabilir. Daha en başından kornea ülserine yakalanmamak için, işporta gözlükler veya kontakt lensler kullanmak yerine Sezer Optik‘e uğrayarak gözünüze en uygun gözlüğü seçebilirsiniz.