Görme Kusurları

2050 Yılında İnsaların Gözünü Bekleyen Tehlike

Gelecekte Bizi Bekleyen Tehlike: 2050 Yılında Dünyanın Yarısı Gözlük Takacak:

Çevremizde her geçen gün gözlük veya lens takan insanların arttığını farkettiniz mi? Peki bu neden oluyor hiç düşündünüz mü? Göz hastalıklarıyla ilgili araştırmalar yapan ve bilimsel verilen ortaya koyan Opthalmology Journal’ın raporunda bu soruların cevapları bulunmaktadır. Şimdi bu soruların yanıtlarını sizinle paylaşacağız.

Günümüzde işlerimizin birçoğunu bilgisayarlarda, telefonlarda, elektronik cihazlarda hallediyoruz ve bu teknolojik aletleri kullanma oranımız her geçen gün artıyor. İş dışında eve geldiğimiz zamanda da sosyal medyada ve televizyon karşısında geçirdiğimiz zamanı da sayarsak çok daha fazla bir oranla karşılaşıyoruz. Yani kısacası neredeyse tüm günümüz ekranların karşısında geçmektedir.

Bilimsel verilere göre eğer bu durum böyle devam ederse 30 yıl içinde dünyanın yarısı gözlük kullanacak. Yani 2050 yılında 2 kişiden birinin gözlük kullanacağı öngörülmektedir. Bu araştırmaların sonucuna bir de nüfus tahminleri eklenince bu durum daha korkunç bir hale gelmektedir. Araştırmalara göre tahminen 2050 yılında 4,8 milyar insan göz bozukluğu yaşayacaktır.

Bilindiği üzere göz bozukluğuna sebep olan en önemli etkenlerden birisi de genetik sebeplerdir. Bu sebepler kısa bir süre öncesine kadar temel etkendi fakat günümüzde çevresel etkenler yani ekran karşısında geçirdiğimiz süre, dışarıda dahi sürekli karşılaştığımız teknolojik etkenler, genetik sebeplerin önüne geçmiştir.

Yine araştırma sonuçlarına göre, ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerde ekrana bakmaya bağlı göz bozukluğu artışında büyük bir oranla artış vardır. Bu durum kanıtlanmış bir durumdur. Teknolojiye kolay bir şekilde ulaşamayan toplumlarda ise ekonomik anlamda gelişmiş ülkelere göre göz sağlığı gayet iyi durumdadır.

Örnek verecek olursak eğer, Kore ve Çin’in bazı bölgelerinde 20’li yaşlarda bulunan gençlerin gözlük takma oranı %80’dir ve en yaygın göz bozukluğu çeşidi ise miyopidir. Bunun sebebi ise daha önceden de belirttiğimiz gibi sürekli ekran karşısında durmak gözlerimizi tembelleştiriyor ve zamanla uzağı görmemeye başlıyoruz. Araştırmaların bir diğer bahsettiği konuda, çocuklar arasında artan göz bozukluğu oranıdır. Göz bozukluğu sahip bireylerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Miyopi, genç yaşta glokom ve katarakt riskini arttırmaktadır. Bu duruma önlem olarak teknoloji şirketleri ve web siteleri göz koruyucu önlemler almaya başladı fakat yeterli olacağı belirsizdir.

Peki Biz Zamanla Artan Göz Bozukluğuna Karşı Nasıl Önlemler Alabiliriz?

1. Elinizdeki objeye en az 40 cm uzaktan bakın.
2. Sosyal medyada uzun vakit geçirmeyin.
3. Karanlıkta uyuyun ve telefon ekranına karanlıkta bakmayın.
4. Çocuğunuza tablet ya da elektronik eşyalar için kısıtlama getirin.
5. Monitörünüz göz seviyenizin altında olsun.
6. Spor yapın.

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle