Görme Kusurları

Katarakt Nedir?

Katarakt Nedir? Katarakt, göz bebeğinin hemen arkasında yer alan lensin şeffaflığını yitirerek, göz merceğinin matlaşmasıyla ortaya çıkan göz hastalığına katarakt denir. Halk dilinde göz perdesi veya aksu diye de bilinir. Katarakt hastaları buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşcasına görürler. Özellikle bu yaşlılık döneminde artar ama bu gençlerde görülmeyeceği anlamına gelmez.

Katarakt Nedir?

Göz lensi çoğunluk olarak su ve proteinden oluşur. Yaşın zamanla değişmesi ile birlikte gözümüzdeki lensin su ve protein yapısı değişir. Yaşlanan ve şeffaflığı azalan azalan lens, zaman içerisinde ışık geçirgenliği azalır ve katarakt oluşur. Genellik yavaş yavaş oluşur.

Kataraktta ağrı,sızı, sulanma ya da kızarma yoktur. Bazı kataraktlar görüşü göremeyecek kadar ilerlemezken, bazıları görmeyi bütünüyle engeller. Kataraktın görüşü etkilemesi şunlara bağlıdır: Kataraktın büyüklüğüne, yoğunluğuna ve mercekte oluştuğu yere.

Katarakt Belirtileri

1- Görmenin yavaş yavaş azalması ve bulanık görme
2- Işığa karşı hassasiyetin olması
3- Çift görme
4- Okumada zorlanma
5- Gece görme bozulması ve ışıklarda dağılma
6- Renklerin soluklaşması ve sararması
7- Göz numaralarının sık sık değişmesi
8- Araba sürme esnasında zorlanma

Katarakt Tanısı Nasıl Konur?

Katarakt tanısı biyomikroskop muayenesi ile konmaktadır. Katarakt lenste su tutulması, matlık, lensin şişmesi veya sarı-gri renklerini almasıyla açıklanır. Katarakt hastaları gözlük taktıkları halde uzağı ya da yakını iyi göremediklerini ifade ederler. Oysaki bu problem katarakt sebebiyle ortaya çıkar.
Katarakt Hastaları İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Katarakt genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilir fakat diyabet, yüksek miyopi, kortizonlu göz damlası kullanımı, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, ailede erken yaşta kataraktı olan bireylerin bulunması gibi durumlarda erken yaşta da ortaya çıkabilir. Bunun dışında sigara tüketimi, yüksek tansiyon, obezite ve kolestrol düşürücü ilaçların kullanımı da katarakta sebep olabilmektedir.

Katarakt_Nedir?

Katarakt Tedavisi

Katarakt tedavisinde tek seçenek ameliyat olmaktır. Başlangıçta katarakt hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başladıysa erken evrede tedavi edilebilir.
Ameliyat sonrasında kullanılan premium lenslerin kullanımıyla birlikte hastalar ameliyat sonrası yaşamlarına eskisine göre daha iyi bir biçimde sürdürebilirler ve gözlük kullanmadan uzağı ya da yakını iyi bir biçimde görebilirler.

Katarakta Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

1- Kortizonlu ilaç ,sigara kullanımını en aza indirmek
2- Bol bol C vitamini tüketip beslenme alışkanlığına önem vermek
3- UV ışınlarına karşı güneş gözlüğü kullanmak ve şapka takmak
4- Düzenli olarak göz doktoruna gidip kontrol yaptırmak
5- Diyabet ve obeziteye karşı önlem almak
6- Spor yapın

Yaset Sezer

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle