Bilgisayar Gözlüğü Nedir? Çoğumuz günümüzün önemli bir bölümünü bir bilgisayar ekranına bakarak geçirmek durumunda kalıyoruz. Gerçi son zamanlarda telefon ekranları, bilgisayar monitörlerinin yerini büyük ölçüde almaya başladı; ancak en azından işlerimiz gereği hala sıklıkla bilgisayar ekranıyla göz teması kurmak zorunda olabiliyoruz. Işık yayma özelliği olan bu tip ekranlara her gün istisnasız şekilde, saatlerce bakmak, ister istemez çeşitli göz sorunlarına neden olabilmektedir. Bunlar arasında göz kuruması, göz yorulması, göz sulanması ya da göz yanması gibi sorunlardan söz edebiliriz.
Öte taraftan mavi ışık yayan dijital ekranlara uzunca bir süre bakmak, bağ ağrısı ve stres gibi sonuçlara da neden olabiliyor. Mavi ışınlara maruz kalmamak adına çeşitli mesafe hizalama ayarları yapmak mümkün; ancak bunların hiçbiri bilgisayar gözlükleri kadar etkili çözümler yaratmıyor. Modern dönemlerdeki en popüler göz rahatsızlıkları, genellikle aşırı bilgisayar kullanımından kaynaklanıyor. Gün içinde çok fazla bilgisayar kullanan kişilere büyük oranda gizli hipermetrop tanısı konuluyor. Bilgisayar gözlükleri bu soruna radikal ve köklü bir çözüm sunmasa bile en azından fark edilir bir rahatlama yaratmaktadır.
Gün içinde saatler boyunca monitör ekranına büyük bir konsantrasyonla bakan bir kişi, normal bir insana kıyasla daha az sayıda göz kırpmaktadır. Oysa sağlıklı olan, göz kırpmasının dakikada ortalama 15-16 defa gerçekleşmesidir. Çünkü bu devinim her şeyden önce korneanın nemlenmesine zemin hazırlamaktadır. Bilgisayar ekranına baktıkça korneanın yüzeyinde kuruma başlar. Dolayısıyla gözün mikroplara karşı etkisinde de ciddi anlamda bir azalış gösterir.
Başımızı aşağı eğmek suretiyle bir kitabı uzunca bir süre okumaya çalışmak, göze aynı ölçüde zarar vermez. Çünkü göz, genetik olarak bu pozisyona alışıktır. Ekrana bakmak ise başın pozisyonu ile gözün odaklandığı yer arasında bir çatışma yaratır. Bu durum gözleri yorduğu kadar, boyun ve baş ağrısına da neden olur. Bilgisayar gözlükleri, gününün önemli bir bölümünü monitör ekranına bakarak geçiren insanlar için adeta bir kurtarıcı olmuştur.
Bilgisayar Gözlüğünden Sonra Neler Değişiyor?
Bilgisayar gözlüklerini günde ortalama 4-5 saat boyunca takan kişiler, fark edilir değişimlerle karşılaşıyor. Her şeyden önce bilgisayar gözlükleri kozmik ışınları bloke etme gücüne sahip. Bu engelleme, gözün de çok daha az yorulmasına neden oluyor. Ayrıca gözün havayla olan teması ciddi anlamda engelleniyor ve bu sayede yanma hissinin önüne geçiliyor. Cama ait amber rengi, yansımanın önüne geçmektedir. Bu sayede ekranda görülen renklerin görece daha sıcak olması sağlanıyor.
Öte yandan bilgisayar gözlükleri gözün kırma kusurlarını başarıyla örtüyor. Görsel ortamı olumlu hale getiren bilgisayar gözlükleri, detaylara hakim olmanızı sağlar. Özellikle oyun içindeki detaylara hakim olmak, oyuncular adına oldukça önemli bir konu. Son olarak bilgisayar gözlükleri, ekrandaki parlaklığı düşürür ve bunun yerine kontrastı yoğunlaştırır.
Okuma Gözlüğü ile Bilgisayar Gözlüğü Arasında Nasıl Farklar Var?
Yakın okuma gözlüklerinin görüş mesafeleri ortalama 35 cm’dir. Bilgisayar gözlüklerinde yakın görüş mesafesi 100 cm’e kadar çıkabilmektedir. Okuma gözlüklerinde orta mesafelerdeki görüş kalitesi ciddi anlamda düşer; ancak bilgisayar gözlüklerinde orta mesafelerde dahi böyle bir sorundan söz edemeyiz. Ayrıca bilgisayar gözlükleriyle uzağa baktığınızda yakın mesafe okuma gözlüklerinde olduğu gibi herhangi bir rahatsızlık duymazsınız. Yakın mesafe okuma gözlükleri ile bilgisayar gözlükleri arasında ciddi bir maliyet ve kalite farkı vardır.
Bilgisayar Gözlüklerini Genellikle Kimler Kullanıyor?
Bilgisayar gözlüklerini genellikle bilgisayar ekranıyla ya da mobil cihazlarla işi gereği haşır neşir olmak zorunda olan kişilerin daha sık sipariş ettiğini görüyoruz. Örneğin kod uzmanları, blog tasarımcıları, yaratıcı içerikler üreten sanatçılar, bilişim teknolojileri ile ilgilenen kişiler, video kurgu operatörleri ve en önemlisi oyun bağımlıları genellikle bir zaman sonra bilgisayar gözlüğü kullanmak zorunda kalırlar. Sizde buraya tıklayarak detaylı bilgi edinin.
Optisyen
Yaset Sezer