Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu, gözdeki nem miktarının azalması sonucunda ortaya çıkan göz rahatsızlığıdır. Gözler gözyaşları ile nemlenmediğinde ya da gözyaşı kalitesinde bozulmalar olduğu zaman göz kuruluğu meydana gelebilir. Yani kısaca belirtmek gerekirse göz kuruluğu, gözyaşının yetersizliği durumudur. Göz sağlığı için gözyaşının önemi büyüktür. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvı miktarında azalma olması gözyaşı zarının sağlamlığını olumsuz yönde etkiler. Gözyaşı eksikliği de ciddi sorunlara sebep olabilir.
Gözümüzdeki tabakalar 3 kısımdan oluşmaktadır. Bu tabakalar; gözün üzerinde bulunan mukus diye adlandırılan tabaka, orta kısımda yer alan sıvı tabaka, en dışta bulunan yağ tabakalarıdır. Bu üç tabakadan herhangi birinde oluşan bozulma sonucu göz kuruluğu rahatsızlığı meydana gelir.
Göz Kuruluğu Neden Olur?
Göz kuruluğuna sebep olan birçok faktör vardır. Bu sebepler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göz kuruluğuna neden olan faktörler şunlardır:
Alerji ve bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle göz kapaklarında bulunan bezlerin görev yapamaması ve bunun sonucunda gözde oluşan dokusal değişiklikler,
Aşırı derece sigara ve alkol tüketimi,
Bilgisayar, tablet ve telefon gibi elektronik cihazlara çok bakmak,
Elektronik cihazlara bakarken normalden daha az göz kırpmak,
Tansiyon, alerji ilaçları kullanımı,
Klimalı ya da kaloriferli ortamlar,
Göz tansiyonu,
Oksijen yetersizliğinin olduğu havasız ortamlar,
Uzun süre gözün kırpılmaması,
Gözün zararlı ışıklara maruz kalması,
Göz kapağında oluşan iltihaplı hastalıklar,
Mukoza salgılarını kontrol eden hormonal mekanizmalar,
Lazerle göz ameliyatı,
Yaşlılık gibi sebepler göz kuruluğuna sebep olur.
Göz kuruluğunuz varsa eğer hipermetropi, miyopi gibi göz rahatsızlıklarını lazerle tedavi ettirmek için lazerle cerrahi müdahale yaptırmamanız gerekir.
Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?
Göz kuruluğu belirtilerini gördüğünüz anda göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Göz kuruluğu tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Günümüzde de artış gösteren göz kuruluğu rahatsızlığının belirtileri şunlardır:
Gözlerde yanma hissi ve kızarıklık,
Lens kullanırken oluşan batma hissi,
Uyanılan vakitte gözleri açmada zorlanma,
Kronikleşen göz yorgunluğu,
Göz içinde ve çevresinde bulunan mukuslar,
Gözde oluşan kaşıntı, bulanık görme hissi,
Özellikle rüzgar ve dumana karşı gözlerde hassasiyet olması,
Okuma yaparken gözlerin hemen yorulması gibi belirtiler bulunuyorsa göz kuruluğu rahatsızlığı olabilir.
Göz Kuruluğunun Tedavisi Nasıldır?
Toplumumuzda hem erkeklerde hem de kadınlarda göz kuruluğu rahatsızlığına sahip olma oranı gün geçtikçe yükselmektedir. Bu rahatsızlık hemen hemen her yaşta görülebilir. Menopoz sonrası kadınlarda hormonal birtakım değişiklikler olmasından dolayı vücutta salgı bezlerini salgılama azalır ve bunun sonucunda göz kuruluğu oluşabilir. Ofis çalışanlarında da sık sık bu rahatsızlıkla karşılaşılabilir. Çünkü uzun süre bilgisayar başında kalma ve bu süre zarfında göz kırpma sıklığında azalma meydana gelir. Bu durumda da göz kuruluğunun oluşması artık kaçınılamaz hale gelir.
Göz kuruluğu belirtilerine sahipseniz öncelikle uzman bir göz doktoruna başvurmanız gerekir. Göz, ihmal edilmemesi gereken bir organımızdır. Göz doktoruna başvuru yaptığınızda tanı için gözyaşı testi yapılır. Tanı konulduktan sonra tedaviye başlanır.
Göz kuruluğu tedavisinde amaç gözün ve göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle göz kuruluğuna sebep olan etken ortadan kaldırılmalıdır. Gözün nemli kalabilmesi için suni gözyaşı damlaları, krem verilir. Suni gözyaşı damlası, insanın gözyaşına benzemektedir. Bu yüzden gözü rahatlatır ve sulandırır. Bunların yanında takviye olarak omega 3 yağ asidi ve A vitamini bulunan yiyecekleri tüketmenizin de gözlerinize faydası olacaktır. Eğer göz kuruluğu ileri seviyedeyse ve kronikleşmişse cerrahi müdahale gerekebilir.
Göz Kuruluğundan Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
Göz kuruluğuna karşı önlem almak mümkündür. Göz kuruluğuna karşı alabileceğimiz birtakım önlemler şunlardır:
Belirli aralıklarla göz kırpmak göz sağlığımız için önemlidir. Bu sürenin 3 saniyede bir olması normal olanıdır.
Bulunduğumuz ortamın nemli olması gerekir. Bu yüzden bulunduğunuz yerdeki havayı nemlendirmeniz, havalandırmanız önemlidir.
Gözler sık sık ovuşturulmamalıdır.
Gözünüze kuru hava ve rüzgar gelmesini engellemek için güneş gözlüğünüzün tepesine ve yanlarına kenarlık taktırabilirsiniz.
Gözlerinizi doğrudan güneş ışığına ve rüzgâra maruz bırakmamaya çalışın. Bu durumu engellemek içinde güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.
Sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir.
Bilgisayar kullanımını 5-10 dakikalık aralarla bırakmalı, gözlerini dinlendirmelidir.
6 ayda bir göz muayenesi olmak önemlidir. Bu tarz durumlarda göz hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Yaset SEZER
Sezer Optik