Öne Çıkan Optik Gözlük

Göz Sağlığı ve Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?

Göz Sağlığı ve Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?

Göz Sağlığı ve Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır? Gözler, vücudumuzun en gelişmiş duyu organlarıdır ve görme duyumuz, en önemli duyularımızdan biridir. Aslında, beynimizin büyük bir kısmı tatmak, duymak ve koklamaktan çok görmeye adanmıştır. Günlük yaşamımızda algıladıklarımızın %80’ini görüş duyumuz ile kavrarız. Sürdüreceğimiz hayatımız boyunca bizim için bu kadar önemli olan bu organımızı özenle korumamız gerekir. Gözlerimizde görme problemleri oluştuğunda, hepimiz görüşümüzü normale döndürmek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Bu noktada günlük göz bakımı, kendinize uygun gözlük seçiminiz, gözlük yada lens kullanıyorsanız bunların bakımı çok önemlidir. Gözlük kullanmıyorsanız belirli aralıklarla göz doktoruna gidip rutin kontrolleri yaptırmanız doktorlar tarafından önerilmektedir.

Göz Sağlığım İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Göz Sağlığı ve Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?

Özellikle çocukluk döneminden itibaren göz sağlığımıza dikkat etmek çok önemlidir. Bu noktada ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Erken yaşta ailelerin çocuklarına bu bilinci aşılaması gerekmektedir. Böylece ilerleyen yaşlarda göz sağlığı ile ilgili konularda daha rahat edilebilir. Aşağıda sizlere göz sağlığımız için dikkat etmemiz ve uygulamamız gereken birkaç temel hususa değindik.

  • Doğru beslenmek ve tuz tüketimini minimuma indirmek
  • Ailenizdeki büyüklerin göz ile ilgili geçirdiği bir hastalık olup olmadığını sorgulamak, kalıtsal bir sorun yaşama olasılığınızı göz önünde bulundurmak için önemlidir.
  • Yaz kış demeden güneş gözlüğünüzü gün içinde sürekli kullanmak, zararlı güneş ışınlarından gözünüzü korumanız için çok önemlidir.
  • Göz hijyenine dikkat etmek, özellikle kontakt lens kullanıyorsanız lensinizi steril bir şekilde muhafaza ettiğinize emin olun, gözünüze elinizi götürmeden önce ellerinizi yıkayın.
  • Gereken durumlarda koruyucu gözlük kullanın, bilgisayarda çalışırken yada iş yerinde özellikli ve göz sağlığınızı riske atacak bir iş yapıyorsanız bu konuya özen göstermelisiniz.
  • 20-20-20 kuralını uygulayın. Bilgisayarda çalışıyorken yada kitap okuyorken 20 dakika ara ile 20 metre öteye bakarak 20 saniye gözlerinizi kırpın.
  • Sigara kullanmayın, eğer sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakın.
  • Belli aralıklarla rutin doktor kontrollerine gidin, bazı göz hastalıklarının erken belirtileri yoktur.

Gözlüğümün Ayarları Bozulursa Ne Yapmalıyım ?

Gözlüğünüzü muhafaza ettiğiniz kılıf, gözlük camınızı sildiğiniz bez, gözlüğünüzü muhafaza ettiğiniz ortamın sıcaklığı gibi bir çok faktör gözlük ayarlarınızı etkileyebilir. Metal ve plastik saplar ile çerçeveler sıcaklık değişikliklerine karşı hassas olabilir. Bunun sonucunda saptaki vidaların gevşemesi, sapların katlandığında düzgün kapanmaması, bozulan gözlük ayarlarından dolayı gözlüğün yüze tam oturmama durumu olabilir. Bu tarz durumlarda gözlükçünüze danışmanızı tavsiye ederiz. Ve bozukluğun olmaması için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi alarak ilerisi için bozulmayı engelleyebilirsiniz.

Gözlüğümü Nasıl Temizlemeliyim ?

Göz Sağlığı ve Gözlük Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?

Gözlüğün temizlenmesi gözlüğün kullanım ömrünü etkileyen önemli bir konudur. Çünkü yanlış uygulanan temizlik yöntemleri ve kullanılan maddeler gözlük camınızın çizilmesine, deforme olmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Gözlük temizliği için cam üzerinde kolay hareket eden su tutucu (hidrofil) özelliklerde bir bez seçilmeli, kurumuş ve zorlu lekeler için ise özel spreyler kullanılarak gözlük camı temizlenmelidir.

Gözlük Çerçevesi Deformasyonları Nelerdir?

Özellikle metal malzeme kullanılmış gözlüklerde bulunduğunuz yerin hava durumundan (nemli, rutubetli gibi) ve terden kaynaklı olarak kimyasallara bağlı deformasyon, oksitlenme ve paslanma görülebilir. Bunun dışında gözlüğünüzü muhafaza ettiğiniz kılıftan kaynaklı gözlük çerçevelerinde ve gözlük saplarında deformasyonlar gerçekleşebilir.

Gözlüğümde Oluşan Deformasyonlar Göz Sağlığım İçin Zararlı Mıdır ?

Gözlüğünüzde oluşan deformasyonlar sonucu gözlüğünüz yüzünüze tam oturmayabilir, ağırlık burnunuza binebilir ve saplarda dengeli dağılmaz. Bunlar deride hassasiyete neden olabildiği gibi, baş ağrısı, göz yorgunluğu ve göz bulanıklığı yaratabilir. Deforme olmuş bir gözlüğü kullandığınızda gözlüğün duruşundan dolayı rahatsızlık duyarsınız ve bu da sizde huzursuzluk hissi yaratabilir.

Yaset SEZER
Sezer Optik
www.sezeroptik.com

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle