Lens nasıl takılır? Görme bozukluğu yaşayan pek çok kişi görme gözlüğü kullanır. Görme gözlüğü hem yüze ağırlık yapan hem taşıma zorluğunu beraberinde getiren kullanımı pratik olmayan bir çözümdür. Bu sebeple görme gözlüklerine alternatif olarak lensler geliştirilmiştir. Görme gözlüğünün hantallığından bunalan yüzünde sürekli olarak gözlük taşımak istemeyen kişiler için lensler yaşamı kolaylaştıran bir buluş niteliğindedir. Lensin kullanılması ve göze yerleştirilmesi ile çıkarılması özel ihtimam isteyen bir husustur. Lenslerin temiz tutulması, lens takılırken ellerin sıhhî olması hayati önem taşır. Her sabah ve gece yatmadan yapılan lens takıp çıkarma işlemleri gün geçtikçe pratiklik kazanır.
Lens Nasıl Takılır?
Görme gözlüğü yerine lens kullanan pek çok kişiyi öncelikli olarak ilgilendiren konu lenslerin nasıl takılıp nasıl çıkarılacağıdır. Lens kullanımına yeni başlayan kişiler için bu konu ilk başlarda sıkıntı veren bir hal alabilir. Belli başlı temizlik koşullarına dikkat ederek ve her gün lens takma suretiyle pratiklik geliştirerek bu sıkıntı giderilebilir.
Lens takılıp çıkarılırken titiz olunması gerekir. Lens kutuya konulurken ve göze yerleştirilirken dikkatli davranılması önemlidir.
İlk önce lens kutusu açılarak kenara koyulur. Sonrasında eller bol su ve sabunla iyice temizlenip yıkanır. Yıkadıktan sonra ellerin tamamen kurutulması gerekir. Islak eller lenste bakteri üremesine yol açabilir. Eller tamamen kuruduktan sonra lensin biri avuç içine koyulur. Sağ göze takılacak olan lens için sol avuca lensin koyulması gerekir. Sol avuçta duran lens hafif hareketlerle ovalanır. Bunun amacı lens solüsyonunun arındırılmasıdır. Ovalanan lens sol elin işaret parmağı üzerine yerleştirilir ve sağ gözün alt kısmından aşağı yönde çekilir. Bunu yapabilmek için sağ eldeki orta parmak kullanılır. Bu adımın ardından sol işaret parmağı üzerinde yer alan lens göz boşluğuna bırakılır. Lensin iyice göze yerleşmesi ve kaymaması için göz bebeğinin iki yana oynatılması gerekir. Sağ göz için yapılan bu işlemin aynısı sol göze de yapılır. Bu suretle her iki göze de lens takılmış olur.
Bazı kişiler lens takarken gözünü kırpabilir ya da gözünü istemsizce kapatma refleksi geliştirebilir. Bu durum da lens takmayı engeller. Bu gibi aksilikler büyük çoğunlukla yeni lens kullanmaya başlayan kişilerde görülür. Aynaya bakarak lens takmaya çalışmak da göz kırmayı ve göz kapamayı arttıran bir unsurdur. Lens aynaya bakmadan takılamaz ancak yine de aynada doğrudan gözlere odaklanmamak bu sorunun giderilmesine yardımcı olur. Aynada gözlerden farklı bir yere yoğunlaşarak lens parmakla gözün akına bırakılmalıdır. Sonra da gözler sağa sola bakmak suretiyle oynatılıp lensin iyice yerleşmesi sağlanır.
Lens takılırken dikkat edilmesi gereken ilk konu temizliktir.
Ellerin hijyenine her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Tırnakların da temiz olması şarttır. Uzun tırnaklar hem kir tutar hem de lens takmayı zorlaştırır. Bu yüzden orta boyda ve temiz tutulmuş tırnaklara sahip olunması gerekir.
Takılıp çıkarılan lensler mutlak suretle içerisinde solüsyon bulunan lens kabı içerisinde tutulmalıdır. Lens kabından her çıkarıldığında kap içerisinde yer alan solüsyonun değiştirilmesi gerekir. Sağ göze ve sol göze takılan lensler ayrıştırılmalıdır. Bu şekilde ayrı ayrı kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bunun amacı ise sağ gözdeki mikrobun sol göze, sol gözdekinin de sağ göze bulaştırılmasını engellemektir.
Lensi ilk defa kişilerin lense daha kolay alışabilmesi için lensi tüm gün boyunca kullanması önerilmez. Lensin ilk gün 2 saat, sonraki gün 4 saat ve ilerleyen birkaç gün de 8 saat takılması önerilir.
Gözlerin enfeksiyon kapmaması için her duştan ve havuza veya denize girmeden önce lensler çıkarılmalıdır. Lensler mutlaka makyaj yapmadan önce takılmalıdır. Lens kişisel bir üründür. Bu yüzden hiçbir suretle bir başkasıyla paylaşılmamalıdır. Aksi halde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Lens kullanırken gözlerde bulanıklık, kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi olumsuzluklar oluşursa zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Lens Nasıl Çıkarılır?
Lens takarken dikkat edilen hususlar olduğu gibi çıkartırken de aynı şekilde dikkatli ve özenli olunması gerekir. Öncelikle eller su ve sabunla yıkanarak iyice temizlenir. Daha sonra göz bebeği sağa ve sola kaydırılmak suretiyle gözün akının görünmesi sağlanır. İşaret parmağı kullanılarak lens gözün beyaz kısmına doğru sürüklenir. Daha sonra da işaret parmağı ve baş parmak ile lens tutulup çıkarılır. Lens hijenik bir şekilde ertesi günkü kullanıma dek muhafaza edilmesi için lens kutusunun içine yerleştirilir.
Alanında uzman optisyenlerden yardım alarak gözlerinizin ihtiyacı olan lensleri uygun fiyatlar ve cazip fırsatlarla Sezer Optik’ten güvenle temin edebilirsiniz.