Yakın Görme Bozukluğu Presbiyopi Nedir? Yakın görme bozukluğu olarak adlandırılan presbiyobi, yaş ilerledikçe meydana gelen bir görme bozukluğudur. Daha çok 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen bu bozukluk, yaşın ilerlemesiyle birlikte göz merceğinin esnekliğini kaybetmesi sebebiyle meydana gelir. Normalde mercek, esnektir ve şekil değiştirebilme özelliğine sahiptir. Yakın mesafeyi sorunsuz görebilmek için normal şartlarda mercek şişer. Ancak, özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde mercek deforme olarak bu özelliğini kaybeder ve yakın mesafedeki görüş kalitesi giderek bozulur. Presbiyopi ile hipermetropu birbirinden ayıran temel özellik de yine yaş faktörüdür. Hipermetropta merceğe gelen ışınlar retinanın arkasından kalarak yakını görme bozukluğu oluşturur. Yaşla hiçbir ilgisi olmayan hipermetrop çocuklarda ve gençlerde de görülebilir. Persbiyopi ise yaşlanmadan kaynaklı göz merceğinin esnekliğini kaybetmesi sebebiyle oluşur.
Presbiyopi Nedenleri
Uzak mesafede konumlanan cisimler yakına geldikleri takdirde beyne giden sinyaller değerlendirilerek göze iletilir. Göz kasları da beyne giden sinyaller neticesinde kasılıp gevşeyerek kusursuz bir görüntünün algılanmasını sağlar. Fakat yaş ilerledikçe göz kasları giderek bu özelliğini yitirir ve yakını görmede kusurlar oluşur. 40 yaşını aşkın kişilerde her sene 1 numara artış gösteren presbiyopi zaman içerisinde etkisini arttırır. 40’lı yaşlarda başlayan presbiyopi 60 yaşına kadar değişkenlik gösterir. Zamanla birlikte etkisi artsa da 60 yaşından sonra durağanlaşmaya başlar. Esnekliğini kaybeden ve sertleşen mercek, 60 yaşından sonra da odaklama yeteneğini kaybeder. Presbiyopi hastalarının 60 yaşından sonra mutlaka yakın gözlük kullanmaları gerekir.
Presbyopi Belirtileri
Presbiyopi hastalarının en çok yaptıkları eylem, kitap veya gazete okurken konuyu kendilerinden uzaklaştırmalarıdır. Yakına oranla uzağı görüş de daha iyi performans sağlayan hastalar, okudukları yazıları sürekli olarak uzaklaştırma ihtiyacı hissederler. Zamanla bulanık görme, alın ve şakak bölgelerinde ağrı gibi problemlerle karşı karşıya kalırlar. Yakın mesafede dikkat gerektiren işlerle uğraşırlarken odaklanmakta ve dikkatlerini toplamakta zorlanırlar. Bir müddet kitap ya da gazete okuyan presbiyopi hastası, daha sonrasında uzağı görmekte de sorun yaşar.
Presbiyopi Tedavisi
Presbiopi tedavisinde en sık kullanılan yöntem gözlüktür. Gözlük tedavisi sayesinde hem görme bozukluğunun önüne geçilir hem de presbiyopi nedeniyle meydana gelen göz ve baş ağrıları ortadan kalkar. Gözlüğün yanı sıra kullanılabilecek diğer bir tedavi yöntemi de lenslerdir. Gözünüzün derecesine göre doktor reçetesi kapsamında gözlük veya lensinizi temin edebilirsiniz. Lens kullanımında doktora danışmanız oldukça önemlidir. Göz numaranız veya göz yapınız yapılacak muayene sonucunda belirlenmeli ve ona uygun lens reçetelendirilmelidir. 40 yaşın üzerindeki kişilerde göz yaşı azaldığı için lens kullanımı da zorlaşmaktadır.
Presbiyopi tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem Kamra Inlay tedavisidir. Göz, damla ile uyuşturulduktan sonra kusursuz bir kapak oluşturulur. Ortalama 15 dakika süren operasyonda dikiş veya bandaj kullanılmaz. Prebiyopinin dışında uzağı görme sorunu da yaşayanlarda operasyon öncesinde lazerle bu sorun ortadan kaldırılır, devamında da kamra yerleştirilerek flap ile kapatılır.
Lazer tedavisi presbiyopi hastalarında başvurulabilecek diğer bir tedavi yöntemidir. Fakat, operasyon öncesinde gerekli tüm muayene ve tetkiklerin yapılmış olması gerekir. Yapılan tetkik ve muayene sonucunda herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa lazer tedavisine başlanılabilir.
Uzak ve yakını görme problemini aynı anda ortadan kaldıran göz içi mercek tedavisinde, göz içerisinde bulunan mercek çıkartılır ve yerine yeni mercek konulur. Bu mercek sayesinde hasta, hem uzağı hem de yakını sorunsuz bir şekilde görebilmektedir. Siz de presbiyopi sorunundan muzdaripseniz eğer, Sezer Optik‘e uğrayarak size uygun gözlük veya lensinizi elde edebilir bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.