Doğumsal Katarakt Nedir?
Doğumsal Katarakt Nedir? Genel kanıya göre katarakt rahatsızlığı çoğunlukla yaşlılarda ortaya çıkar. Ancak bu bilginin aksine çocuklar ve bebeklerde de katarakt ortaya çıkabilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde göz tansiyonu ve doğumsal katarakta rastlanılma riski yüksektir. Doğumsal katarakt doğumdan itibaren ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın belirtisi olarak görmeyi sağlayan lensin tek ya da çift taraflı olarak matlaşıp opak bir hal aldığı görülür. Doğumsal katarakt nedensiz olarak ortaya çıkabilir veya gebelikte annenin geçirdiği hastalıklar ile kullandığı ilaçlara bağlı olabilir. Yeni doğan bebeğin gözlerinde kayma, şaşılık olup olmadığı ve göz bebeklerinin birbirinden farklı renge sahip olması mutlaka kontrol edilmelidir. Söz konusu belirtilerden birine rastlanıldığında zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Aksi halde bebeğin gözlerinde ömür boyu kalıcı olacak sıkıntılar baş gösterebilir. Doğumsal katarakt sebebiyle görme kabiliyeti yitirilmiş veya tek taraflı hale gelmişse en kısa sürede ameliyat yapılması gerekir. Ameliyat mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Doğumsal Katarakt Nedir?
Katarakt göz bebeğinin arkasında yer alan mercekte opaklaşmaya verilen göz rahatsızlığının ismidir. Bu göz hastalığı çoğunlukla yaşlılarda ortaya çıkar. Yaşlılığa ek olarak travma, gözde oluşan iltihaplı hastalıklar, kortizonlu ilaç kullanımı ve ultraviyole ışınlar sebebiyle kişide katarakt oluşabilir.
Doğumsal katarakt ise yeni doğanlarda ve çocuklarda görülen bir katarakt türüdür. Diğer adı konjenital katarakt olarak belirtilir. Doğumsal katarakt sebebiyle göz merceğinin saydamlığı tek ve çift taraflı olmak üzere opak hale gelir.
Doğumsal kataraktın pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında hamilelik boyunca annemin kullandığı ilaçlar ve gebelikte geçirilen hastalıklar yer alabilir.
Yeni doğan benekler bu hastalığın görülme riskine karşı dikkatle incelenmelidir. Sağlıklı bebeklerden farklı olarak doğumsal kataraktı olan bir bebekte şaşılık, gözde kayma ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin bir göz bebeği diğerinden daha farklı renkte veya daha yoğun bir beyazlıkta olabilir. Bu şekilde belirtiler fark edildiğinde zaman kaybedilmeden doktora muayene olunması gerekir.
Doğumsal kataraktın tedavi edilmesinin tek yöntemi cerrahi müdahaledir. Bu hastalığın tedavisi fako yöntemi adı verilen bir teknik ile yapılır. Tedavi edilemezse önemli ölçüde görme kaybı ile ambliyopi adı verilen göz tembelliği meydana gelir. Bu sorunların oluşmaması için zaman kaybedilmeden ameliyat olunması gerekir. Ameliyat edilen bebeğin kaç aylık olduğu önem taşır. Bebeğin gelişim düzeyine göre gözün içine katlanabilir mercek yerleştirilip yerleştirilemeyeceğine karar verilir. Çok küçük olan bebeklere katlanabilir mercek yerleştirilemez. Bebek biraz daha büyüyene kadar geçici kontakt lens kullanması sağlanır.
Cerrahi müdahaleden sonraki tedavi süreci de önemlidir. Ameliyattan sonra göz tembelliğinin yok edilmesi gerekir. Göz tembelliğinin derecesine göre doktorun belirlediği süre kadar gözün üzerinin kapatılması gerekir. Yeni doğan bir bebek için gözün kapatılması zorlayıcı bir süreçtir. Bu yüzden ailelerin daha fazla özenli, sabırlı ve dikkatli olmasına ihtiyaç vardır. Bu süreçte doktor ve ailenin irtibat halinde olmasında yarar bulunur. Ameliyattan sonra bebeklerin gelişim süreci ve gözlerinin durumu sürekli takip edilmelidir. Ciddi görme kaybı gibi istenmeyen durumların oluşmaması için doğumsal kataraktta erken tanı ve ameliyatın bir an önce yapılması hayati öneme sahiptir.
Doğumsal Katarakt Nasıl Teşhis Edilir?
Pek çok aile yeni doğan bebekte katarakt görülmesine ihtimal vermediğinden dikkatli olmaz. Bu oldukça yanlış bir tutumdur. Bu davranış nedeniyle yeni doğan kataraktı olması gerekenden daha geç fark edilir. Bu rahatsızlığın ilerleyerek daha ciddi sonuçlar doğurmasını engelleyebilmek için erken teşhis önemli bir yere sahiptir. Düzenli aralıklarla bebekler göz muayenesi olmalıdır. Yeni doğan bir bebekte katarakt olup olmadığı göz bebeğinin beyazlık yoğunluğuna göre anlaşılır.
Doğumsal katarakt ve diğer göz hastalıklarının anlaşılabilmesi için 1 yaşında, 3 yaşında ve 6 yaşında olmak üzere bebeklikten çocukluğa geçiş sürecinde mutlaka göz muayenesi olunmalı, kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Doğumsal Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?
Doğumsal kataraktın tedavi edilebilmesi için cerrahi müdahale yöntemlerine başvurulur. Gelişen teknoloji ile birlikte bu hastalığın tedavisi için uygulanan tekniğe fako yani fakoemülsifikasyon adı verilir. Doğumsal katarakt ameliyatından önce göz bebeği genişletilir. Hasta hafif sedasyonla veya damla anestezi ile uyuşturulur. Büyütülen göz bebeğinin ardından korneanın kenarına küçük bir kesi açılır. Göz bebeğinin arkasında kataraktlı mercek yer alır. Bu merceğin önünde bir açıklık meydana getirilir. Merceğin önünde sertleşmiş ve bulanıklaşmış bir lens yer alır. Bu lens fakı phrobu adı verilen bir cihaz ile parçalanır. Fako probunun ucunda ultrasonik titreşim yayan bir aygıt bulunur. Fako phrobu sayesinde sertleşen lens parçalandıktan sonra da emilir ve yok edilir. Daha sonra buraya yeni ve sayfam bir mercek yerleştirilir. Böylece ameliyat başarı ile sonuçlandırılmış olur.
Doğumsal katarakt ihmal edilememesi gereken bir hastalıktır. Erken teşhis edilmesi de oldukça önemlidir. Tedavi edilmediği halde ileri derecede göz tembelliği oluşabilir.
İki veya tek taraflı oluşabilen doğumsal kataraktın derecesi ve gözdeki yeri çeşitlilik gösterebilir. Kataraktlı bölgenin bulunduğu yere göre hastalık çeşitlenir. Bazı durumlarda göz merceğinin merkezinde veya merkez dışında ortaya çıkabilir. Ayrıca ön kapsülün arkasında ya da kapsülün önünde de yer alabilir. Bazı hallerde de doğumsal katarakt noktasal ya da çizgisel bir şekilde oluşabilir. Çizgisel ve noktasal katarakt görmeyi fazla etkilemez.
Doğumsal Katarakt Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?
Cerrahi müdahalede kullanılan fako tekniği sayesinde hastalar kolayca iyileşir. Ameliyattan sonra çoğunlukla hastanın gözü açık bırakılır. Gözün kapatıldığı hallerde ise bu kapalı kalma süresi 1 gün kadar kısa sürer. Cerrahi işlemden sonra hastanın hastanede kalmasına gerek kalmaz. Tam olarak 1 ay sonra hasta iyileşmiş olur. İyileşme süreci boyunca bebeğin gözüne temas etmesi engellenmelidir.
Gözleriniz için her türlü ihtiyacınızı Sezer Optik bünyesinde çalışan alanında uzman optisyenlerden yardım alarak güvenle karşılayabilirsiniz.