Pembe Göz Hastalığı Nedir? Halk arasında “göz nezlesi” olarak da bilinen pembe göz hastalığı, yaygın olarak görülen göz hastalıklarından biridir. Gözün iltihap kapması gibi birçok sebebi olabilir. Tedavisi için mutlaka uzman bir göz hekiminden yardım alınmalıdır. Zira gerekli önlemler alınmadığında ve tedavi uygulanmadığında ilerleyebilen ve görmeyi zorlaştırabilen bir hastalıktır. Enfeksiyonun birçok farklı etkisi olabilir.
Göz Enfeksiyonu Nedir ve Neden Kaynaklanır?
Pembe Göz hastalığı, bilimsel literatürde konjonktivit ya da göz enfeksiyonu olarak geçer. Bu hastalığın temel nedeni, göze bulaşan bakteri ve virüslerdir. Hastalığın standart bir ilerleyişi yoktur. Gözün farklı yerlerinde olabileceği gibi, gözlerin birinde ya da ikisinde birden görülebilir. Bu tamamen enfeksiyonun gözün hangi kısmını etkilediğiyle ilgilidir. Çocuklarda sıklıkla görülebilen bu hastalığın bulaşıcı olduğunu söylemekte de fayda var.
Tahriş edici maddeler de göz enfeksiyonuna sebep olabilir. Şampuanların göze temas etmezi, kirli, dumanlı ve tozlu ortamlarda bulunmak, havuz klorunun teması gibi sebepler enfeksiyona yol açabilmektedir. Göz enfeksiyonu aynı zamanda alerjen olarak da sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle bahar alerjisi olan kişilerde toz veya polenin etkisiyle görülebilir.
Pembe Göz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Enfkesiyonun belirtileri tek ya da iki gözde birden görülebilir. Belirtilerin hepsi aynı anda görülebileceği gibi, yalnızca bir tanesi bile enfeksiyonun işareti olabilir. Bu belirtiler;
- Kaşıntı
- Işığa karşı hassasiyet
- Gözlerin –özellikle ışığa bakarken- sulanması
- Rahatsızlık hissi
- Yanma
- Kirpiklerin altında salgı birikmesi
- Zaman zaman bulanık görme
Enfeksiyona Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Gözlerin mikroplara ve bakterilere karşı hassas bir yapıda olduğunu unutmamanız gerekir. Bu yüzden ellerinizi sürekli yıkamaya özen göstermelisiniz. Zira elinizi gözünüze sürdüğünüzde mikrop kapma ihtimâli vardır. Diğer yandan, başkalarına ait havlu, yastık gibi gözle temas ihtimali olan eşyaları kullanmamalısınız. Kullanmanız gerekiyorsa temizlenmiş olduğundan ve kullanan kişilerin göz enfeksiyonuna sahip olmadığından emin olmanız gerekir.
Yüzme havuzları, enfeksiyona sebep olan mikropların en çok görüldüğü yerlerdir. Havuza girmeden önce gerekli bakımların ve dezenfeksiyonun yapıldığından emin olmalısınız. Ayrıca denize gireceğiniz yerin temiz olmasına ve denizdeki bakteri oranının enfeksiyon yapacak miktarda olmamasına özen göstermelisiniz.
Pembe Göz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uygulanan tedavi enfeksiyonun sebebine göre değişir. Genellikle antibiyotik göz damlaları, merhemler veya kompres uygulamaları kullanılır. Ancak bunun dışında ilaç tedavisi de gerekebilir. Antibiyotikler ve antiviral ilaçlar bu tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır.
Göz enfeksiyonu tedavisinde önemli olan, durumu fark edip tıbbi yardımda geç kalmamaktır. Zira enfeksiyon başlangıçta antibiyotik, göz damlası gibi ilaçlarla giderilebilir ancak ilerlediğinde cerrahi müdahale gerekmektedir. Özellikle tedaviye düzenli olarak gitmeyen hastalarda durumun ciddileştiği görünür. Böyle durumlarda, kornea nakli gibi cerrahi bir müdahalenin gerekliliğinden söz edilebilir.
Tüm bunlarla birlikte, pembe göz hastalığına sahip olanların gözlük ve lens seçiminde de dikkat etmeleri gerekir.
Pembe Göz Hastalığında Gözlük Seçimi Nasıl Olmalı?
Enfeksiyon döneminde gözlerin ışık hassasiyetinin yükseleceğini unutmamak gerekir. Özellikle bilgisayar, akıllı telefon gibi cihazlarla vakit geçiriyorsanız, önlem almadığınız takdirde bunlardan yayılan ışıklar gözlerinize zarar verecektir. Bu yüzden, doktorunuza danışarak ışığı yansıtan veya yansıma önleyici gözlükler kullanmanız gerekir. Reçeteye bağlı olmadan satılan, işporta ürünü gözlükler hâlihazırda zararlıyken enfeksiyon döneminde çok daha büyük etkilere sahip olabilir.
Bu yüzden, enfeksiyon döneminde ışık hassasiyetini azaltmak için gözlük kullanmaya özen göstermelisiniz. Göz sağlığınızı koruyacak kaliteli bir gözlük satın almak için Sezer Optik ile iletişime geçebilirsiniz.