Görme Kusurları

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?  

Sarı-nokta-hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?  

 Gözde latince rete’ kelimesinden türeyen ve ağ tabakası olarak adlandırılan retina isminde bir tabaka vardır. Bu göz için önemli bir göreve sahip olan ve dışarıdan gelen ışığa karşı duyarlı olan bir yapıdır. Bu tabakada bulunan yoğun bir damar tabakası sayesinde gözdeki hücrelerin beslenmesi sağlanmaktadır. Bu bölgenin etkilenmesi sonucunda da sarı nokta hastalığı olarak adlandırılan problemler ortaya çıkabilmektedir. 

Gözde bulunan bu tabaka dışarıdan gelen sinyalleri beynin görme merkezine ileten bir yapıdır. Görme mekanizması ise gözde bulunan sarı noktada (makula tabakası) gerçekleşmektedir. Sarı noktada ışık hüzmeleri toplanarak merkezi bir görme gerçekleşir. Oluşturulan görüntünün netliği ve keskinliği de sarı nokta tarafından gerçekleştirilmektedir. Sarı nokta yani makula bölgesi gözde meydana gelen çeşitli hastalıklar neticesinde etkilenebilmektedir. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir; Sarı nokta hastalığına en yaygın neden olan göz hastalığı dejeneratif miyopidir. Bu göz hastalığı miyopun ilerlemiş bir halidir ve uzağı görmede ciddi bir kayıp söz konusudur. Retinada görülen bozulmalar ile şiddeti artış gösterir. 

Sarı nokta hastalığına neden olan diğer bir göz hastalığı ise kistoid makula ödemdir. Bu hastalıkta gözdeki tabakaların boşluklarında sıvı birikir ve ödem oluşumu görülür. Zamanla bulanık görmeye neden olan bu hastalık böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar sonucunda yaygın bir şekilde görülmektedir. 

Sarı nokta hastalığına bu göz hastalıklarının yanı sıra santral seröz korioretinopatipolipoidal koroidal vaskülopatimakula distrofilleri gibi hastalıklar da neden olabilmektedir. Bazı hastalar sarı nokta hastalığı nasıl geçer tedavisi nasıldır şeklinde sorular sorabilmektedir. Buna net bir cevap verebilmek için hastalığın neye bağlı olarak görüldüğünün belirlenmesi gerekmektedir. 

Sarı-nokta-hastalığı-nedir

Sarı Nokta Hastalığı Nedir ? 

Sarı nokta hastalığı kişide yaşın ilerlemesi ile beraber gözdeki sarı benek yapısının bozulması sonucu ani görme bozuklukları ile karakterize olan ciddi bir göz hastalığıdır. Sarı nokta hastalığında sarı benek dokusu ciddi hasarlar uğrar ve yapısı bozulur, bunun sonucunda da ışığa karşı duyarlı olan hücrelerde ciddi hasarlar görülür. 

Sarı nokta hastalığı tüm yaş gruplarında görülebilen ancak genel olarak 65 yaş üstündeki bireyleri etkisi altına alan bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasında çevresel etmenler ve genetik faktörler büyük bir öneme sahiptir.  

Sarı Nokta Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir ? 
Sarı nokta hastalığı birçok faktöre bağlı olarak görülebilen bir hastalıktır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir; 
  1. İlerleyen yaş 
  1. Kadın olmak 
  1. Sarı nokta hastalığına neden olan genlere yatkınlık 
  1. Ailede sarı nokta hastalığı öyküsü 
  1. Damar tıkanıklığına bağlı yüksek tansiyon 
  1. Sigara ve alkol tüketimi 
  1. Kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları 
  1. Aşırı kilo gibi nedenler sarı nokta hastalığına neden olabilmektedir. 
Sarı nokta hastalığında görülen belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir; 
  1. Yüzleri ayırt etmede güçlük 
  1. Renkleri ayırt etmede zorlanma 
  1. Keskin görüş açısının kaybı 
  1. Bulanık ve puslu bir görüş 
  1. Görme alanı merkezinde boşluk gibi belirtiler sarı nokta hastalığında yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır. 

Sarı-nokta-hastalığı

Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi Nasıldır? 

 

Sarı nokta hastalığının tedavi edilebilmesi için göz hastalıkları doktorları tarafından hastalığın neye bağlı olarak ortaya çıktığı ve hastalığın seyri hakkında değerlendirilmeler yapılması gerekmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda en uygun ilaç tedavisine karar verilir ve uygulanır. 

İntravitreal yani göz içine uygulanan büyüme faktörü ilaçları en yaygın kullanılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi gözde meydana gelen hasarları önleyerek iyileşme sağlanır. Bu tedavi yönteminde pegaptanibafliberceptranibizumab ve bevacizumab etken maddeli ilaçlar uygulanmaktadır. Kullanılan diğer bir tedavi yöntemi ise kombine fotodinamik tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde verteporfin etken maddeli ilaçlar verilir ve bu sırada lazer tedavisi uygulanır. 

Yaset Sezer

Yazar hakkında

Yaset SEZER

Gözle ilgili konuları, kendi çıkarımım ve doktorlardan aldığım bilgileri ve gözlük, güneş gözlüğü ile, numaralı yüzücü gözlüğü, numaralı sporcu gözlükleri, gözlük markaları hakkında ve contackt lens ve daha bir çok konuda sizlere faydalı bilgi vermeye çalışmaktayız.

Optisyen
Yaset SEZER

Bir Yorum Ekle