Astigmat Nedir – Ne demek? Astigmatın oluşum sebebi, merceğe gelen ışınların tek noktada kesişememesinden kaynaklanır. Korneanızın ya da gözün içinde yer alan lensin uyumsuz eğrilere sahip olması durumunda meydana gelir. Yüzey, yuvarlak değiş yumurta şeklinde olur. Bu da hem yakını hem de uzağı bulanık görmenize sebebiyet verir. Çoğu insanda bulunan astigmatın dereceleri vardır. Hafif dereceleri olanların gözlük takmasına veya diğer tedavileri uygulamasına gerek yoktur. Astigmat, genellikle miyop ve hipermetrop gibi görme sorunlarıyla birlikte meydana gelir.
Astigmat Türleri
Düzenli Astigmat: En sık görülen astigmat çeşidi olan düzenli astigmat, kornea ya da lensin yapısından kaynaklanır. Gözlük ya da lens kullanarak kaliteli görüş elde edilebilir.
Düzensiz Astigmat: Korneada meydana gelen herhangi bir hasar ya da kristal lensin yapısında oluşabilecek bir bozulma sebebiyle düzensiz astigmat meydana gelir. Bu astigmat türünde gözün iki odak noktası, 90 derecelik bir eğime sahip olmaz ve gözlük tedavisi yetersizdir. Bu gibi durumlarda yumuşak yapıdaki sert kontakt lensler kullanılır. Lens ve göz arasında göz yaşı tabakası oluşumunu sağlayarak korneadaki düzensizliği dengeler. Bu astigmat çeşidi nadiren görülür.
Diğer astigmat türleri ise; astigmatismus myopicus compositus, astigmatismus myopicus simplexs, astigmatismus mixtus, astigmatismus mixtus symmetricus,
astigmatismus hyperopicus simplex ve astigmatismus hyperopicus compositus’tur.
Astigmat Nedenleri ve Belirtileri
Astigmatın spesifik olarak nedeni bilinmemekle birlikte kalıtımsal olabileceği düşünülmektedir ve genellikle doğumla birlikte meydana gelir. Zaman içerisinde seviyesi gerileyebilir de ilerleyebilir de.
Astigmatın en önemli belirtisi bulanık ya da bozuk görmedir. Yakın ve uzak arasında herhangi bir ayrım yapmadan görüşünüzde sorunlar varsa astigmat olasılığı yüksektir. Böyle durumlarda kişiler gözlerini kısarak net bir görüş elde etmeye çalışır. Özellikle herhangi bir işle ilgileniyorlarsa fark edilmesi daha rahat olan bu durum kişide, göz ve baş ağrısına neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra astigmatın diğer belirtileri ise gece görmede güçlük ve şaşılıktır. Bu belirtilerden biri veya birden fazlasıyla karışı karşıyaysanız mutlaka göz doktoruna görünmeniz gerekir. Astigmat dolayısıyla gözlük ya da kontakt kullanıyorsanız fakat yine de bu belirtilerle boğuşuyorsanız, astigmatınızda ilerleme veya gerileme yaşanmış olabilir. Bu nedenle de göz doktorunuzun muayenesinin ardından mevcut durumunuza uygun olarak yeni bir reçete yazılması gerekebilir.
Astigmat Tedavisi
Astigmat tedavisinde uygulanan üç farklı tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlar; gözlük, kontakt lens ve ameliyat olarak biliniyor.
Gözlük: Astigmat sorunu yaşayan insanların çoğu genellikle gözlük kullanıyor. En basit ve güvenilir tedavi yöntemi olan gözlüğü reçetesiz almayın. Mutlaka göz doktorunuzun muayenesinden geçin ve size reçeteyle verilen gözlüğü alın.
Kontakt Lens: Göz merceğine gelen ışık ışınları için ilk kırılma noktası halini alarak daha hassas bir kırılma ya da odaklanma sağlar. Çoğu durumda kontakt lensler sayesinde daha net bir görüş elde edebileceğiniz gibi daha geniş bir görüş alanı yakalarsınız. Bu da kişiye daha fazla konfor sağlar. Uygun ve düzeni şekilde kullanılırsa güvenilir bir tedavi yöntemidir. Fakat kontakt lensler herkese uygun olmadığı için kullanılmadan önce mutlaka göz doktoruna danışılmalıdır.
Refraksiyon Cerrahisi: Bu tedavi yönteminde kornea şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesi amaçlanır. Göz şeklinde yapılacak bu değişiklikle, ışık ışınlarının retina üzerine tam olarak odaklanması sağlanır. Böylelikle gözünüzü, görüş gücünü geri kazanır ve kişiye net bir görüş sağlar. Göz doktorunuza danışarak, ameliyatın sizin için uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Gözlük veya kontakt lensleriniz için güvenilir bir adres arıyorsanız eğer, Sezer Optik‘e mutlaka uğramalısınız.
Ayrıca miyop nedir ve miyop belirtileri nelerdir ile ilgili soru işaretleriniz varsa eğer buraya tıklayabilirsiniz.